Bútorfestés online mini kiegészítő tanfolyam - alapozás részletesen

Az online bútorfestő tanfolyam során már olvashattátok, hogy az alapozás elengedhetetlen részét képezi a festés előkészítésének. Azonban itt is fontos jeleznem, hogy az alapozást minden esetben az alapos tisztítás, zsírtalanítás előzi meg. Ez azért fontos, hogy az alapozó stabilan megtudjon tapadni a bútoron. Hogy hogyan tudsz a leghatásosabban zsírtalanítani, az ingyenes online tanfolyamon olvashatod ITT

Alapozás nélkül nem szabad bútort festeni, kivéve, ha teljesen visszacsiszolod a fa felületét, egészen addig, amíg az egész bútor natúr fa lesz. 

Viszont ezt elérni nagyon nehéz és fáradtságos munka. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor ezt nem tudjuk elkerülni, mert amennyiben Lasur festékkel szeretnéd kezelni a felületet, akkor teljes csiszolásra van szükség alapozás nélkül (ne feledd ebben az esetben a csiszolás csakis szálirányban történhet lásd tanfolyam). 

Amennyiben zománc vagy egyéb más bútorfestékkel szeretnél dolgozni, akkor felesleges a teljes csiszolás, elegendő csupán azokon a helyeken, ahol pattog a festék. Erről részletesen is olvashatsz az ingyenes bútorfestő online tanfolyamon, amelyet ITT tudsz elolvasni. 

Röviden és tömören, ha Lasur festéket használsz, akkor a teljes csiszolás után nem szabad alapozni (a fa erezet láthatósága miatt), ha viszont bármilyen más festékkel dolgozol, akkor az alapozás kötelező.  

Ha nem fa felületet szeretnél festeni pl. bútorlap, Mdf. stb., akkor is kötelező az alapozás, mert ezeken az anyagokon a festék nem képes tapadni és csak elkenődik anélkül, hogy szépen egyenletesen befedné azt.

Ezen a képen jól látszik, hogy a bútorlapon hogyan viselkedik a festék ott, ahol nincs alapozva és milyen szép egyenletes ott, ahol alapozót használtam.→




Milyen alapozót használjunk?

Hobbi bútorfestőként szerencsére manapság nem kell elmerülnünk az alapozók világában, mert elegendő egyetlen alapozó nevét megjegyezni ahhoz, hogy bármit, de szó szerint bármit le tudjunk festeni. Ez pedig nem más, mint a Harzo T-16 hídképző alapozó, amely minden anyagnak kiváló tapadást kölcsönöz a festéshez. Fontos megjegyezni, hogy ez egy vizes bázisú alapozó, tehát kizárólag vizes bázisú festékkel használható, oldószeressel nem. Ennek okán - ahogy a tanfolyamon is írtam - egyáltalán nem javaslok oldószeres festékkel festeni beltéri bútort, mert büdös és ezzel a szuper alapozóval nem egyeztethető. A festékválasztásról az ingyenes tanfolyamon olvashatsz.

Hol lehet beszerezni ezt az alapozót?

A festék ABC webáruházából szoktam rendelni, amely nagyon megbízható és általában már másnap megérkezik.

Milyen tulajdonságai vannak ennek az alapozónak és mennyi kell belőle?

Annyira sűrű, hogy nem folyik le a kanálról
Ennek az alapozónak az a nagyszerű tulajdonsága, hogy sűrű, szemcsés állagú, ennek köszönhetően már 1 liter 10-20 m2-re elegendő. 
 Fontos, hogy mielőtt használni kezded, jó alaposan fel kell keverni!



Hogyan kell felvinni és mennyit?

Az alapozót mindig hengerrel szabad felvinni
Az alapozót minden esetben szivacs hengerrel vidd fel, szépen egyenletesen. Az alapozónak nem kell teljes fedést biztosítania, mert csupán annyi a dolga, hogy segítse a festék tapadását, ezért minden esetben elegendő 1 réteget felkenni a bútorra. 

Viszont az egy eldöntendő kérdés, hogy milyen vastagon érdemes felvinni. Erre is van egy egyszerű receptem, méghozzá annyi, hogy, ha világos festéket fogsz használni, akkor minél vastagabban, ha sötétet akkor elegendő vékony rétegben hengerelni. Ennek az az oka, hogy a világos festék mindig nehezebben fed, mint a sötét, ezt az alsó képeken szemléletem. Nem érdemes pazarlóan bánni vele, mert az eredményt nem befolyásolja, ha még egy réteget elhasználunk belőle, erre a gyártó is felhívja a figyelmet.

Mivel a jótékony hatása a sűrűségében rejlik, ezért TILOS hígítani.

Felületi ellenőrzés!

Fontos, hogy, amikor megszáradt az alapozó, szemünkkel és az ujjainkkal is ellenőrizzük a simaságot. Mivel ez az alapozó szemcsés állagú, ezért szinte biztosan előforduló jelenség, hogy néhány nagyobb szemcse marad a felfestésen. →



 






Ezeket úgy tudod eltüntetni, hogy egy csiszolószivacs segítségével, nagyon finoman megcsiszolod az érintett területet. 
 
  A felületi ellenőrzés során azt is nézd meg, hogy mindenhova került-e alapozó, mert ha véletlenül egy kis részt kihagytál, vagy elkentél, akkor ott nem lesz szép a festés sem. Mutatom mire gondolok:
 Amennyiben azt tapasztalod, hogy az alapozás foltos, mintha itt-ott kevesebb lenne belőle, ne ijedj meg, nem kell vele foglalkoznod, a lényeg, hogy ne peregjen le az alapozó.

Viszont, ha azt látod, hogy az alapozó lepereg, nem bír megmaradni bizonyos helyeken, akkor minden bizonnyal zsíros maradt a felület és azonnal le kell mosni egy szivaccsal, majd újra zsírtalanítani és elölről kezdeni az alapozást. 
                               
 Ha az ellenőrzéssel és csiszolással végeztél, akkor alaposan söpörd le a csiszolás során keletkező port és kezdetét veheti a festés. 

Az elején írtam, hogy az alapozó vastagsága attól függ, hogy sötét, illetve világos festéket akarsz-e rá kenni. Itt mutatom a különbséget:


Bár a világos festék a képen nehezen kivehető, annyit kell tudni róla, hogy, ha vastagon kented fel a fehér alapozót, akkor ebből a fajta menta színű festékből elég a 3 réteg 4 helyett, míg a másik képen egy sötét krétafestéket használtam csupán 1 rétegben. 

Alul mutatom azt is, hogy a fehér bútorlapot hogyan tudtam sötétíteni, ehhez 2 réteget használtam a tökéletes fedés érdekében.




Remélem sikerült némi támpontot adnom az alapozás rejtelmeiről és most már bátran mersz belevágni Te is a bútorfestés érdekes világába. 

A bútorfestés online tanfolyam egy ingyenes tanfolyam, amely során ugyanilyen részletességgel sajátíthatod el azokat a fontos információkat, amikkel egy laikusnak tudnia kell az első vagy a kezdeti bútorfelújítás során. KATTINTS IDE  itt találod!

Csatlakozz a facebook oldalamhoz, ha értesülni szeretnél a legújabb írásaimról, munkáimról.











































Megjegyzések

Népszerű bejegyzések